miércoles, 23 de marzo de 2016

RECOPILACIÓ JOCS DE CATALUNYA

ESTIRADA DE CORDA

Número de jugadors: Entre 10 i 15 per equip.

Lloc/zona ideal per practicar-ho: Un terreny pla d'almenys 30 metres

Material: Una corda gruixuda, de 20 metres de llargada i un mocador que es lliga a la meitat de la corda.

Explicació:

Els participants fan dos grups. Cada equip es col·loca a una banda de la corda que està separada per un mocador que s'ha lligat al mig. A terra, a la meitat del camp de joc, es traça una línia.

Comença el joc tibant fort la corda, de tal forma que l'equip que tingui més força ha d'aconseguir fer xafar la línia al primer participant de l'equip contrari.




LA FERRADURA

Número de jugadors: Individual o per parelles.

Lloc/zona ideal per practicar-ho: Una plaça, un pati, una zona plana.

Material: Tres o més ferradures i una varilla de ferro de dos pams.

Explicació:

És un joc que hem après a l'institut. Abans, quan hi havia més cavalls i matxos, s'hi jugava més. Avui no és gaire habitual veure-hi jugar.


Per a jugar-hi s'ha de plantar una vara de ferro a terra i traçar al seu voltant una circumferència de 50 o 60 centímetres de diàmetre. Cada jugador té entre 3 i 5 ferradures. Des d'una distància d'un parell de metres les han de tirar intentant que es quedin agafades a la vara o, si més no, que quedin dintre de la rotllana.

EL MOCADOR
Número de jugadors: Per grups. En total un màxim de vint.

Lloc/zona ideal per practicar-ho: Una plaça o un carrer que no passin cotxes.

Material: Un mocador.

Explicació:
Es fan dos equips d'igual nombre de jugadors i es separen uns vint metres. Cada grup es numera sense que l'equip contrari sàpiga els números.

Qui porta el joc es posa al mig dels dos equips, amb un mocador a la ma. Aleshores comença el joc cridant, fort, un número.

El jugador de cada equip que té aquest número ha de sortir corrents a agafar el mocador. L'objectiu és agafar-lo i tornar al seu lloc sense que el contrari el toqui. Si el toca queda eliminat, en canvi, si no ho aconsegueix és aquest qui resta eliminat.

Els eliminats es posen al costat del qui condueix el joc i podran ser salvats per un company si, en agafar el mocador, el toquen i aconsegueixen tornar al grup sense ser tocats pel contrari.

El joc s'acaba quan a un dels equips es queda sense jugadors.

És un joc típic d'estiu, al carrer, o també quan es va al camp, a l'ermita...


CORRIDA DEL CABÀS O DE LES PEDRES

Número de jugadors: Depenent del nombre de cabassos. En principi 5 per corrida.

Lloc/zona ideal per practicar-ho: Un terreny pla d'uns quinze metres

Material: Almenys 5 cabassos i 10 pedres de riu per cabàs.

Explicació:

El joc consisteix en recollir el més ràpidament possible les deu pedres alineades davant el cabàs, i separades un metre unes de les altres.

Quan s'inicia el joc cada jugador ha d'anar corrents i posar les pedres al seu cabàs, d'una en una, és a dir, el més ràpid possible. Cada cop, però, sols en pot agafar una i posar-la al cabàs i després tornar a córrer per agafar-ne una altra -el cabàs no es toca, es queda a la línia de sortida-. 

L'ordre per començar a recollir és indistint. Es pot començar per la primera, per la darrera o per la meitat.

Guanya el qui recull primer la filera de pedres que té davant seu.


XARRANCA, XANCLETA, PALET O AVIÓ

Número de jugadors: Un màxim de cinc.

Lloc/zona ideal per practicar-ho: Una plaça, plana.

Material: Un guix i una pedra plana.

Explicació:

Es marca a terra la xarranca. Per torns cada jugador tira una pedra plana a la casella que toca. Es comença per la 1 i es va pujant. Cal que la pedra caigui dins de la casella, sense tocar les vores. Aleshores es fa el recorregut de la xarranca de la següent manera: cal passar per totes les caselles, successivament, saltant-se la casella que té la pedra, a peu coix, sense trepitjar les línies ni tocar amb l'altre peu el terra.

Si el recorregut és dels que tenen caselles en creu i si cap de les dues caselles no és la que té la pedra, en arribar a aquestes es posa un peu a cadascuna. En arribar a l'última casella es gira i torna fins al principi. Quan s'està a la casella anterior a la que té la pedra cal ajupir-se i agafar-la i tornar amb ella al principi. Si durant aquest recorregut en algun moment el jugador toca amb l'altre peu al terra o trepitja una ratlla o en llençar la pedra no encerta bé la casella corresponent li passa el torn. Si es fa tot el recorregut es continua amb la següent casella fins que s'han fet totes.

Guanya qui primer fa tot el recorregut.

viernes, 11 de marzo de 2016

RECOPILACIÓ JOCS D'ÀFRICA

Africa - Gambia

La pesta

Un Jugador té la pesta i vol contagiar els altres. La resta per evitar ser tocats han de pujar damunt qualque objecte: un banc, espatlleres,etc. Si t'agafen tens la pesta i pilles.

Variants: Quan pillen algú aquest també pilla.

Pilota verinosa (mato en cercle)

Un equip es situa fora del cercle delimitat amb cons xinesos i l'altre a dins. Comença el joc, els de fora llancen a dins per matar algú, Si algú de dins agafa la pilota després de fer un bot o de primeres abans que boti no es mort i diu “canvi” i el seu equip ha de sortir de fora i els altres a dins continuant el joc, Si es mata a algú aquest surt i passa a formar part de l'altre equip. Guanya l'equip que quan s'acaba el temps té mes components.

Terra i mar

Aquest joc prové de l’ Àfrica, poden participar tants de jugadors com es vulgui, tots es col·locaran en fila i paral·lels a ells amb un guix es marcarà una línia a terra. S’entendrà que una banda de la línia és mar i l’altra terra.

Anirem cridant mar o terra alternativament i els alumnes han d’anar botant respectivament a la banda de la línia corresponent al que es va cridant. L’alumne que s’equivoca perd un punt. Tots comencen amb 5 punts. El darrer que queda guanya.

“Cheia” (Senegal,Iena)

Es fan dos equips iguals. Un equip es col·loca en cercle i a davant cada membre es col·loca un con.

Al centre també se n’hi posa un. Un de l’equip de fora entra al cercle i ha d’anar a cercar cada un dels cons que formen al cercle i portar-lo al mig. Quan les hi té tots, els ha de tornar a col·locar al lloc corresponent.

L’ equip del cercle pot matar la persona de dins si la toca amb la pilota. Si el de dins és eliminat, pot entrar un altre del seu equip. Els de fora es poden passar la pilota. Si aconsegueixen posar els cons s’aconsegueix un punt i quan tots els atacants són eliminats es canvien els papers.

FONT: CP SON OLIVA

jueves, 10 de marzo de 2016

RECOPILACIÓ JOCS D'OCEANIA

Canguro

Ver ver alas lama” ( Papua Nova Guinea, Oceania)

Es delimita un gran cercle format per 12 cercles i amb un cercle central. Dins del cercle central s’hi col·loquen un gran nombre de bolles. Dins cada cercle hi haurà un participant. A la senyal els participants corren a agafar les bolles amb l’objectiu de tenir-ne tres en el seu cercle. A cada viatge només es pot agafar una. 

Després afegirem la variant de queles bolles es poden agafar del centre o robar-les dels altres participants. Cap participant no pot evitar que li robin les bolles. Guanya el primer participant que aconsegueix tenir tres bolles en el seu cercle. 

“Wok tali wok” 

Es dibuixen dos cercles grans a terra a una distància d’uns 25 metres, l’un de l’altre. En un s’hi col·loquen dos perseguidors amb un pitrall a la mà. En l’altre cercle s’hi col·loquen la resta dels participants asseguts a terra. 

A la senyal “ WOK TALI WOK” els perseguidors surten en direcció a l’altre cercle amb la intenció d’atrapar a la resta de participants que al mateix temps corren en sentit contrari mirant de salvar-se arribant a l’altre cercle. Tots els participant atrapats passen a ser perseguidors en la següent estampida

FONT: CP SON OLIVA

domingo, 6 de marzo de 2016

RECOPILACIÓ JOCS D'ÀSIA

China-6417 - A branch in the Great Wall

El drac xinès: (Xina)

Es fan grups de 5 o 6 persones i formen una filera (drac). El joc consisteix en què el cap del drac ha d’intentar agafar la cua d’un altre drac.

Observacions: Si algun drac agafa una cua tenen un punt, podem variar que el de la cua passa a l'altre drac que l'ha pillat.

“Hong-lin-ten” .El semàfor(Xina).

Un alumne persegueix a la resta de la classe i va donant indicacions. Quan diu verd, tothom ha de córrer, taronja tothom ha de caminar i en dir vermell tothom ha de quedar quiet i el perseguidor només pot fer dues o tres passes per encalçar a algú. Les indicacions que dona també les compleix ell.

El Volant(Xina)

Consisteix en colpejar una indíaca sense que caigui en terra.amb qualsevol part del cos. El joc consisteix en fer més colpejos que els altres equips.

El mocadoret ( Asia)

Dos equips numerats i enfrontats, separats a una distància i col·locats darrere d'una línia.  Entre els dos grups es col·loca un alumne amb un mocador gran.El alumne del mocador diu en veu alta un número. Els companys que tinguen aquell número es dirigiran cap al mocador amb la intenció d'agafar-lo i portar-lo al seu camp. 

El que no agafe el mocador pot atrapar el seu portador.

FONT: CP SON OLIVA

martes, 1 de marzo de 2016

RECOPILACIÓ JOCS D'EUROPA

Europa

Els paquets 


Els alumnes es desplacen per tot el camp de joc i el professor va dient paquets d'un nombre diferent. Per exemple: “paquets de 5” i els alumnes han de formar grups de 5.

Futbol sense pilota ( Portugal )

Fem dos grups i dividim el camp en dos. El gol és quan un jugador passa la línia de fons del camp contrari. Els jugadors poden defensar, si toquen un jugador contrari en el seu camp.  Si el toquen, aquest ha de quedar assegut fins que un company seu el salvi xocant-li la mà. Guanya l'equip que fica més gols. 
Observacions: limitar la zona d'anotació amb cons.

Els quatre cantons ( Anglaterra)

Es fan 4 grups i es delimiten 4 zones o quatre cantons. Quan el professor conte fins a 3 tots han de canviar de cantó. 

Hi ha un alumne enmig de les quatre zones i si t'agafa quedes a pillar amb ell. Acaba el joc quan tots estan pillats.

Moros i cristians: ( Espanya)

Dos equips enfrontats i col·locats separats a certa distància darrere d'una línia. Uns són els "moros" i els altres són els "cristians".  Comença un d'un equip i es dirigeix al camp dels altres que esperen arrere la línia, amb la mà oberta. El alumne toca les mans de tots i només pica la mà d'un contrari que l'haurà de perseguir. Si l'atrapa abans d'arribar al seu territori quedarà eliminat. Ara li tocarà a l'altre equip.

FONT:http://educacio-fisica-cp-son-oliva.blogspot.com.es/p/jocs-del-mon_15.html

RECOPILACIÓ JOCS D'AMÈRICA

McFlag

Ratolins atrapats. ( Argentina, Amèrica del sud)

Fem 5 o 6 parelles de xics i xiques amb els braços amunt i agafats de les mans es distribueixen per l’espai en forma de túnel i formen les trampes.
Els altres alumnes es desplacen passant per sota les trampes. Quan el mestre avisa les trampes baixen les mans i intenten atrapar ratolins.Els ratolins atrapats formaran més trampes. Guanya el ratolí que quedi sense atrapar.

Joc de les banderes (Guatemala, Amèrica del sud)

Es fan 4 grups i es col·loquen en files, 2 grups en un costat i 2 en un altre, separats uns 15 m. Les fileres que estan cara a cara formen un equip. El primer/a de cada grup ha de tenir una bandera.
Quan comença el joc, ha de córrer a portar-la al company/a del davant, que haurà de fer el mateix.
L’equip que acaba abans de passar-se la bandera és el guanyador.

Cavalcada de cavalls ( Mèxic, Amèrica central)

Es tracta de fer carreres a cavallet, un sobre l'altre per parelles d'una banda a l'altra del camp.

El rellotge ( Amèrica del nord)

Feim grups de 5 o 6 alumnes formant un cercle i un alumne es posa al mig fent girar una corda per terra per sota els peus dels altres companys. Tots han d'anar botant la corda. Si la corda toca algun company aquest passa enmig.

Earthball (Califòrnia, Nord Amèrica)

Es delimiten dos camps, es fan dos equips. El joc consisteix en dur la pilota al final del camp contrari sense que caigui o ens la lleven. El que té la pilota no se pot moure i només la poden interceptar. Guanya l'equip que més punts ha fet.

Robar cues

Preparam cintes o pitrals de 3 o 4 colors. Es fan 3 o 4 grups dels mateix nombre, a cada xic se li dona una cinta de cada color. Els xics que duen el mateix color són un grup. S'han de posar la cinta com si fos una coa. 

El professor diu un color i tots han d'anar a llevar la cinta al grup d'aquest color. Si un nin lleva una cinta se l'ha de posar a un costat de la cintura, perquè un xiquet que li hagan llevat la cinta la pot tornar a agafar. Quan tots els participants d'un grup s'han quedat sense cinta tornen a començar.

Soldat plantat

Es fan dos equips del mateix nombre. Són dos exèrcits diferents. Un equip ha d'anar a perseguir a l'altre i quan agafen un soldat al duen a la presor que serà un lloc marcat. El soldat s'ha de posar amb creu esperant que algun company el salvi tocant-li la mà. Només hi pot haver dos soldats guardant la presor. El joc acaba quan tots els soldat estan agafats. Es pot canviar de rol.

FONT:http://educacio-fisica-cp-son-oliva.blogspot.com.es/p/jocs-del-mon_15.html

L'EDUCACIÓ FÍSICA A L'ESCOLA

L’educació física també és educació

Els experts defenen el valor de la matèria més enllà de la prevenció de l’obesitat i en destaquen el caràcter socialitzador, integrador i dinamitzador

L’educació física ja no és el salt del plint i les taules de gimnàstica; és una manera d’actuar sobre l’educació integral de les persones a través del cos i el moviment i a partir d’experiències molt directes i molt vivencials”. Amb aquesta sentència defensa Albert Batalla, degà de la Facultat de Formació de Professorat de la Universitat de Barcelona, la necessitat d’un “canvi de xip” al voltant de l’assignatura pel que fa al paper que desenvolupa en l’actualitat en la formació dels escolars i a la seva importància com a portadora d’uns valors que sovint no li són reconeguts.
Valors que tenen a veure no només amb la prevenció en la lluita contra l’obesitat, amb els quals els experts lamenten que s’ha associat gairebé exclusivament, de forma errònia, l’assignatura. Sinó també vinculats a qüestions tan importants com la socialització dels joves i nens i la integració dels nouvinguts, amb la contribució a la millora de les relacions personals, o amb la dinamització dels centres educatius i alhora d’ensenyar una nova manera de viure el lleure.
Aquests arguments, entre d’altres, van ser defensats per diversos experts i professionals del sector en una taula rodona en el marc de les IV Jornada Esport Blanquerna, el títol de la qual ja era una veritable declaració de principis: Assignatura maria? No, gràcies.
“La contínua sensació que l’educació física s’ha d’estar justificant”, la seva desaparició del currículum en alguns països, i el fet que els nous decrets de primària i secundària obrissin la porta el juny passat a una retallada horària de la matèria, van animar els organitzadors (la Facultat de Pedagogia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i la delegació catalana de la Federació Internacional d’Educació Física) a destinar una jornada a explicar “els perquès de l’educació física avui”, segons va explicar Enric Maria Sebastiani, professor d’aquesta Facultat i coordinador de l’acte.
Aportació de nous valors
“L’educació física ha evolucionat al mateix temps que la societat; els valors que aporta avui són molt diferents dels de fa 20 anys”, va apuntar Sebastiani.
Per a la investigadora Maria Prat, de l’àrea de didàctica de l’expressió corporal de la Universitat Autònoma, l’educació física és una “eina privilegiada” per afavorir l’adquisició d’uns valors individuals i socials. Un potencial donat per la “gran quantitat de relacions personals” que intervenen en el joc, l’esport i l’expressió corporal; “la presència de conflictes, l’aprendre a cooperar i competir, el seu llenguatge universal” (que facilita la integració dels nouvinguts) i el caràcter “vivencial i lúdic de la matèria”.
L’exprofessora d’educació física Mariona Corbella, de la Fundació Mensalus, va destacar-ne la repercussió alhora de fomentar hàbits saludables, millorar la qualitat de vida i prevenir trastorns de conducta.
Facilita la comunicació
El doctor Josep Cabedo, de Blanquerna, va destacar la importància d’un desenvolupament motor equilibrat per reforçar l’autoconfiança, i la”transferència” dels aprenentatges a altres àmbits de la vida quotidiana. La doctora Susana Pérez, de la mateixa facultat, va focalitzar l’interès de l’assignatura en tant que “afavoridora de la comunicació corporal”, i, per tant, de les relacions personals. “Un bon repertori corporal ens ajuda a comunicar-nos millor”, va indicar.
I Josep Solà, també de Blanquerna, va defensar fins i tot l’aportació de l’educació física en la construcció de la intel·ligència des de la motricitat.
Podeu trobar aquest article i més a la pàgina http://blocs.xtec.cat/sescu/