lunes, 29 de febrero de 2016

CARACTERÍSTIQUES I IMPORTÀNCIA DELS JOCS TRADICIONALS

CARACTERÍSTIQUES DELS JOCS TRADICIONALES

Els jocs tradicionals tenen una sèrie de característiques que els fan únics i han aconseguit que es mantinguen vigents i siguen atractius per a tots els xiquets de diferents generacions. 
Estes característiques són:
  1. L'objectiu del joc és divertir-se
  2. Els xiquets es troben bé amb ells i els produïx plaer només per jugar 
  3. Les seues regles i normes són fàcils d'aprendre
  4. Són motivadors
  5. Els solen acompanyar cançons apegaloses

IMPORTÀNCIA DELS JOCS EN L'AMBIT INFANTIL

Els jocs tradicionals presenten moltes posibilitats per a que nosaltres com a docents puguem aprofitar el benefici de nostres alumnes amb la seua utilització al col·legi

Podem destacar:
  • aprofitar el joc com l'únic fi " el joc en si mateix"
  • Es pot utilitzar per al conociment de la cultura local de la seua regió
  • fomenten les relacions de l'alumnat, la comunicació y sociabilització dins del grup
  • El seu caràcter motivador afavorix la participació de l'alumnat en les activitats
  • afavorixen la adquisició de conociments, tan conceptuals com instrumentals
  • ajuden a fomentar l'autoestima
  • aumenten la imaginació
  • servixen com medi per afianzar la personalitat
  • són una ferramenta de treball immillorable per al docent

domingo, 28 de febrero de 2016

ORÍGENS DEL JOC

Des de molt xicotet l’ésser humà, a l’igual que altres éssers vius, juga. Primer amb ell mateix, després amb diferents objectes, més tard amb altres persones i finalment decidim compartir amb eixes altres persones uns objectius determinats que fan que ens divertim junts.


Molts d’aquests jocs van sortir espontàniament gràcies a la nostra conducta juganera, instintiva i espontània que ens duu a explorar el nostre entorn.

En els temps antics, gràcies a aquest tipus de conducta, van aparèixer els primers jocs on a través dels quals els participants aprenien i es divertien fent activitats que estaven relacionades amb les principals conductes que necessitaven per a sobreviure. Per dir-ho d’altra manera, van modificar activitats quotidianes, com podien ser la caça o la recol·lecció, transformant-les en jocs on es practicaven i perfeccionaven els moviments i habilitats necessàries per a realitzar aquestes activitats.

Aquestos jocs, originaris de fa molt de temps, podem trobar-los en l’actualitat de forma modificada. D’aquest tipus de jocs podríem destacar el tir amb arc, el llançament de javelina, la pesca, la hípica o inclòs els tancaments de Sanfermins de Pamplona.

En les cultures rurals els jocs han tingut una estreta relació amb les activitats del camp, per aquest mateix motiu podem trobar en algunes poblacions jocs relacionats amb aquest medi, com poden ser “El llançament d’aixada” (element molt utilitzat pels agricultors), competicions amb animals duent càrregues molt pesades o “Les competicions de traineres” comuns en les localitats costaneres.

A mesura que es comença a abandonar el nomadisme i a establir el sedentarisme, on la població comença a establir-se en un lloc determinat, comença a donar-se-li importància a la defensa de la propietat per tal de no perdre el lloc de residència. Per tal d’estar preparat contra tot aquell que volguera llevar-nos la nostra propietat es van començar a donar els primers jocs de lluita, que a la vegada també servien de preparació militar. En Espanya tenim com a exemples d’aquest tipus de jocs la “Lluita canària o lleonesa” o el “Joc del pal o garrot canari”.

Per altra banda, en l’Antiguitat com que es desconeixia sobre molts temes, sobretot naturals, creien que els esdeveniments que ocorrien en les seues vides eren ocasionats pels deus i deïtats que volien fer-los bé o mal. Per tal de solvatar tot el que no els beneficiava feien ofrenes als deus per a que els ajudaren. Aquest tipus d’ofrenes van ser també en forma de jocs, on els participants jugaven per tal d’agradar als déus i oferir-los la seua victòria. En aquests jocs tot tenia un significat. Alguns jocs d’aquest tipus poden ser “El joc de pilota”o les “Carreres de Tarahumares”, carreres de 12 (per a dones) o 24 hores (per als homes) on corrien espentant un objecte redó amb els peus. Aquest objecte redó representava el sol i la lluna i no paraven de colpejar-lo per a que continuara el cicle dia - nit.

En el joc de pilota, el camp (dividit en dos parts) simbolitzava la terra, una part es el dia i l’altra la nit, i la pilota és el sol i la lluna. Aquest joc és la representació dels astres (sol i lluna) que van movent-se d’un lloc a un altre. El guanyador del joc era qui se’n duia el benefici dels déus.

Totes (o quasi totes) aquestes formes primeres de jocs van anar passant-se de generacions en generacions de forma que molts d’aquestos jocs formen part de la nostra cultura actual. Encara que no són exactament iguals als d’abans perquè han patit canvis al llarg del temps, les bases són les mateixes i d’aquesta forma es conserva part de la cultura dels nostres avantpassats.

FONT: http://jocs-tradicionals.blogspot.com.es/

EL JOC I EL JOC TRADICIONAL

El joc és una activitat de caràcter universal present en tots els éssers humans, des dels primers dies fins a quasi els últims. És una activitat fonamental durant tota la vida i inherent a l’ésser humà. És una activitat que té un fi en si mateixa, té algunes regles i permet definir un guanyador i un perdedor

El joc ha sigut definit per molts autors i podem definir-lo a grans trets com una activitat necessària per als éssers humans tenint suma importància en l’esfera social, ja que permet assajar certes conductes socials; sent, al mateix temps, una ferramenta útil per adquirir i desenvolupar capacitats intel·lectuals, motores i afectives. Tot això es deu realitzar de forma gustosa i amb el temps i espai necessaris.

A través del joc els xiquets es comuniquen i expressen els seus desitjos, fantasies, temors i conflictes de forma simbòlica, a més a més que reflexen la seua pròpia percepció del món.

En moltes ocasions, el joc s’ha utilitzat com una ferramenta educativa, ja que és vital per al desenvolupament en la infància. A través del joc, els xiquets desenvolupen les seues capacitats motrius, mentals, afectives i socials. També estimulen els seus sentits, la creativitat i la seua imaginació.

En la cultura és on resideixen els jocs tradicionals, jocs que coneixem des de sempre, jocs que han participat d’un procés de transmissió i que han tingut una continuïtat durant un determinat període històric. Jocs que s’han conegut i practicat durant un període de temps considerable. També podem dir que són jocs infantils (abans jocs d’adults) clàssics que es realitzen sense l’ajuda de joguets tecnològicament complexos, sinó amb el propi cos o amb recursos fàcilment disponibles en la natura o entre objectes casolans. Amb l’evolució dels jocs i la seua afluent pràctica s’han fet aquestos materials d’ús comercial, però, repetim que per a poder practicar-los no és necessària la seua compra. (Lavega, P. (2000)).

Els jocs tradicionals tenen la seua importància degut a que són jocs que, com hem dit anteriorment, s’han anat practicant durant molt de temps i s’han anat passant de generacions en generacions, per això és molt important mantindre-los i continuar la seua transmissió a les generacions vinents.

Els jocs tradicionals són un símbol cultural molt important de la terra d’on és, i “aproximant-se al coneixement d’aquestos jocs s’aproximem a la ciència de les tradicions, costums, usos, creences i llegendes d’una regió” (Lavega, P. (1995) en Regina, M. (1999)).

Aquestos jocs tradicionals estan també molt relacionats amb la religió i espiritualitat dels seus pobles, com trobem a Kishimoto (1994) en Regina, M. (1999), “el joc tradicional guarda la producció espiritual d’un poble en cert període històric. Eixa cultura no és oficial, es desenvolupa especialment de forma oral, no queda cristalitzada. Està sempre en transformació, incorporant creacions anònimes de generacions que es van succeïnt”

Actualment, tots coneixem esports com el futbol, l’atletisme, o el rugby, però el que tal vegada no sapiguem és que aquestos esports actuals tan populars procedeixen de jocs tradicionals. I és què, quan els jocs tradicionals comencen a estendre’s a altres zones augmentant el seu número de participants i interessats en ell, es treballa per a escriure un reglament que regule el joc, per tal de que puguen competir en igualtat de condicions les persones d’una zona amb les d’una altra. És aleshores quan el joc antigament tradicional passa a ser un esport, ja que té unes regles determinades que han de complir tots els participants al jugar. .

FONT: http://jocs-tradicionals.blogspot.com.es/